当前位置: 美食首页 > 美食推荐
Penelope 发表日期 :2008-05-30
高级食神四级 点击数 :20539
加为好友 发悄悄话 投票数 :5

我最爱HEA!之BBC

厦门,一个好适合hea的地方,系呢一个城市入面亦都好多适合hea的Lounge又或者系Cafe,四日入面我地周围去hea,去享受呢种懒洋洋的感觉,最后得出的感觉系:我最爱Hea!去过呢个城市几间出名的店,每一间俾我的感觉都系唔一样的,BBC俾我地的感觉系我同Dio最By的!

BBC即系Babycat,系鼓浪屿有两间,一间新店一间老店,两间店的风格完全唔同,未去过老店度hea,老店的感觉有少少似黑糖,带着那么一点儿外国郊区cafe的感觉。而新店亦即系我最爱hea的果间就比较stylish,基调系白色的,俾人的感觉系干净的再加D懒,好多时我地会hea到唔想走,距俾我感觉好放松,好舒服,呢个系我最中意去BBC hea的原因之一。

另外一个我最中意BBC的原因系距的芒果法帕同埋椰蓉御馅饼。芒果法帕,其实即系芒果沙冰,记得第一次去的时候明明见到门口的牌有沙冰,但系入面的menu无写明有沙冰喔,于是见到“法帕”个名甘得意咪问下系咩啰,点知人地话系沙冰来嘎,甘都撞中佐!甘就真系吃硬你啦芒果法帕,好香的芒果味,距好似系用新鲜芒果整噶,虽然系吃紧冰但系有好浓的芒果味,令我觉得好似吃紧芒果甘,正啊,念念不忘!Dio最爱的系咖啡法帕,一样系甘香浓的咖啡味,都好好味,不过我都系最爱芒果法帕!呢度的椰蓉馅饼都系唔可以错过的,外层酥化再加上椰丝脆卜卜,甜味适中,吃完唔会觉得好滞,最记得我地临走前都去买佐三盒翻广州,不过都系新鲜的好吃!

BBC都有外卖的,价钱便一半,有几次明明岩岩先系入面出来,系鼓浪屿兜佐一个细圈又会翻去买杯外卖,不过D外卖的选择比较少,而且好多晚想要珍珠都无,味道就so so啦!

捻起呢D hea的日子真系好正,如果可以,我好想再去hea过……

上一篇:上海阿英煲

下一篇:菲越星马泰

本文作者精彩推荐

觅食专题

网友留言

公告栏

近期热点

近期大奖活动